Hogers en Hoogers Landelijk

onderzoeksproject


 












NAMENREGISTER VEREERD VERGUISD VERHEVEN




VEREERD, VERGUISD, VERHEVEN.

In Vereerd, Verguisd, Verheven volgen we in grote lijnen twee van oorsprong Vlaamse families, Hogers en van der Veen, die in de 15e en 16e eeuw van Deventer hun domicilie hadden gemaakt. Ook al waren de Spanjaarden verdreven en de Vrede van Munster gesloten altijd vond er wel een belegering plaats die grote impact op de bevolking had. Was het even vrede dan laaide de religieuze tegenstellingen tussen protestanten en katholieken weer op. Ondertussen handelde men rustig door ging naar Formosa, China en West en Oost Indië. Deze families hadden enorme netwerken door religie en handel waar in dit boek nader word ingegaan.
Onder de vele namen van bekende en onbekende personen zaten meerdere predikanten, kunstenaars, politieke strijders, soldaten, W.I.C. en V.O.C. beleggers en werknemers. De notarissen die alles officieel moesten vastleggen hadden er hun handen vol aan. We treffen bijvoorbeeld aan Jan Schul, destijds bekend Amsterdammer en wijnhandelaar die voor de Compagnie naar China voer en een deel van de retour lading voor zichzelf hield. Eenmaal weer aan wal regelde hij een huwelijkscontract voor zijn nichtje Johanna Elisabeth Hogers die daardoor met de predikant Samuel Hubert trouwde. Was Jan een goede oom of een schurk?. De nakomelingen van Hogers en Hubert komen we in Leiden en overzee weer tegen. Via de nazaten van de familie van der Veen, met onder andere de apotheker en dichter Jan van der Veen komen we in Nieuw Amsterdam terecht het huidige New York waar Walewijn van der Veen de allereerste notaris werd. We krijgen een breed scala aan voorbeelden hoe de verhoudingen tot stand kwamen, daarbij gaat het niet alleen om Deventer maar ook over andere steden in Holland en overzee. Dit boek onthult niet eerder verschenen genealogische wetenswaardigheden.












NAMENREGISTER HATTEM






DE FAMILIE HOOGERS IN HATTEN EN HUN NAZATEN.

Toen Jan Hoogers op 9 mei 1743 de eed aflegde om zijn burgerschap van Hattem in ontvangst te nemen, had hij nooit kunnen vermoeden dat hij jaren later een rol zou gaan spelen in de plaatselijke politiek en dat hij samen met zijn zonen Peter en Engelbertus ten strijde zou trekken naast Herman Willem Daendels. Jan, die door de stadsregering als bestuurder van het St. Anna Gilde was gekozen omdat zij dat vanuit het ambacht gezien nuttig achtte (ofwel “die haer uten ambacht Nuttelixte Duncken”), blies tezamen met Daendels en andere Hattemers dit oude Gilde weer nieuw leven in. 

In 1786 vormden zij een weerkorps dat de stad moest verdedigen tegen de troepen van Prins Willem V. Het Oranje leger wilde de Hattemers wel een lesje leren omdat zij hun eigen burgemeester wilden kiezen en niet de door de Prins naar voren geschoven Dijkgreve accepteerden. Hoewel de strijd wel gevolgen had voor de Hattemse bevolking liep de echte strijd gelukkig met een sisser af.

Wat Jan Hoogers ook niet had kunnen vermoeden, is dat zijn zonen Peter en Engelbertus de stamhouders zouden worden van een groot nageslacht, dat zich in de loop der tijd heeft verspreid in Nederland maar ook over de hele wereld.
Dat het leven niet over rozen gaat, wisten deze eerste Hattemse Hoogersen maar al te goed want het was ploeteren en hard werken. Zij bleven echter altijd volhardend. Terwijl de opkomende Industriële Revolutie het hen soms behoorlijk moeilijk maakte, wisten zij toch ook van deze vooruitgang weer te profiteren. Behendig als ze waren, zagen ze altijd wel een kans om het hoofd boven water te houden.
Zij verdienden de kost als winkeliers, wagenmakers, landbouwers, veehouders, bouwers of aannemers.
Doorspekt met wellicht een achterliggende vesting-mentaliteit lijken onafhankelijkheid en self-supporting de levensmotto’s van de Hoogers. Hun voorliefde voor dieren, muziek en schilderkunst is kenmerkend voor het geslacht. Tot op de dag van vandaag vinden we deze voorliefdes terug bij de nazaten: een familie waar Jan Hoogers en zijn vrouw Hesther Mansfelder zeker trots op zouden zijn geweest.

 



 



 









NAMENREGISTER DEVENTER



DE FAMILIE HOGERS IN DEVENTER.

Over enkele leden van de eertijds in Deventer wonende familie Hogers, zijn in het verleden diverse losse publicaties verschenen, waaronder de kunstschilder Jacob Hogers en Gozewijn Hogers de veelzijdige professor aan het Atheneum in Deventer. Maar het ontbrak nog aan een boek waarin de onderlinge familierelaties en de minder bekende leden van het geslacht nader worden belicht. De nog niet eerder voor het voetlicht gehaalde Hogersen, die onder zeer moeilijke omstandigheden hun bijdrage leverden aan de vorming van onze natie, verdienen evenwel onze aandacht. Zij behoorden tot de eerste pioniers die overzee gingen met de Oost en West Indische Compagnie, in obligaties belegden en winst en verlies namen, zowel in geld als in hun eigen bloed. Gedreven door de gereformeerde religie en uitzonderlijk politiek bewust leverden zij hun bijdrage aan de stad Deventer maar ook daarbuiten en in andere werelddelen. Van de Deventer familie Hogers zijn het huis in de Polstraat, boeken, schilderijen en tekeningen bewaard gebleven. Mede daarom brengen we graag hun levensgeschiedenis onder uw aandacht. Daarnaast is er informatie over de aangetrouwde families en hun bevriende relaties zoals, Jordens, Quadacker, Rabo Herman Schele en Gerard Ter Borch. 



VOOR EEN NOG UITGEBREIDER BOEK OVER BOVENSTAANDE FAMILIES BEVELEN WIJ ONS NIEUWE BOEK VEREERD VERGUISD VERHEVEN AAN !